Nederigheid, zonder onderdanig te zijn

Hey dame, wat een leuke vraag!

Ja, nederigheid is voor mij iets heel anders dan onderdanig zijn! Ubuntu heeft daar een prachtige vorm voor, en daar vertel ik zo meer over.
Nederigheid gaat hand in hand met 𝘄𝗶𝗷𝘀𝗵𝗲𝗶𝗱, 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁𝗲𝗻𝘁𝗶𝗲 𝗲𝗻 𝘇𝗲𝗹𝗳𝘃𝗲𝗿𝘇𝗲𝗸𝗲𝗿𝗱𝗵𝗲𝗶𝗱. Het past perfect bij leiderschap, bijvoorbeeld in de vorm van dienend leiderschap. Systemisch gezien sta je stevig op je eigen plek.
Onderdanigheid komt vaak voort uit 𝗼𝗻𝘇𝗲𝗸𝗲𝗿𝗵𝗲𝗶𝗱, 𝘄𝗮𝗻𝗻𝗲𝗲𝗿 𝗶𝗲𝗺𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗼𝗲𝗶𝘁𝗲 𝗵𝗲𝗲𝗳𝘁 𝗼𝗺 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗲𝗶𝗴𝗲𝗻 𝗽𝗹𝗲𝗸 𝘁𝗲 𝘃𝗶𝗻𝗱𝗲𝗻. Een gevoel van onmacht, waarbij het lijkt alsof dingen je overkomen. En soms is dat ook echt zo—ik denk dat we ons allemaal wel eens onderdanig voelen.
Ik weet zeker dat jij hier ook voorbeelden van hebt. Bij Shell had ik regelmatig het gevoel dat ik moest “plofvissen”—zoals zo’n kogelvis die zichzelf opblaast om groter te lijken en zo autoriteit te pakken. Bij vrouwen noemen we dit ook wel het “queen bee”-verschijnsel als het vaker gebeurt. Als technische vrouwen van onze afdeling maakten we er zelfs grapjes over: ‘we eten geen honing, we kauwen op bijen’.
En hoewel dat me van nature best goed afging, voelde het tegelijkertijd niet helemaal oké. (Her)ken je dat? Hoe dan ook, alles liever dan onderdanig zijn! Het creëerde wel een dilemma, want een goede leider moet ook goed kunnen volgen. Bovendien was het niet altijd bevorderlijk voor het opbouwen van goede relaties. Pfff…
Even terug naar Ubuntu. Misschien ken je deze filosofie wel van het bekende ‘ik ben omdat wij zijn’ en ‘it takes a village to raise a child’. Beroemde vertegenwoordigers zijn bijvoorbeeld Nelson Mandela en Desmond Tutu, en ook Obama lijkt er affiniteit mee te hebben. Ubuntu komt uit Zuid-Afrika (net als deep democracy) en draait om hoe je relaties aangaat. In alle eenvoud hangt “jij” af van je relatie met anderen. In de natuur ben je mens, voor jouw bedrijf en team ben je leider, en in het gezin ben je moeder.
Gelukkig kwam ik hier ook de mooie balans tegen waarbij je je niet hoeft op te blazen, maar ook niet onderdanig hoeft te zijn. Nederigheid blijkt voor mij een zeer welkome keuze, en ik wou dat ik dat eerder had geweten. Een aanrader om over dit onderwerp te lezen is het boek van Annette Nubuntu Mul. Of als je liever iets zakelijker leest: Brené Brown’s Durf te Leiden.

Knuf,

Vivian
P.S. Grappig genoeg raakt dit ook aan wat we de vorige keer bespraken over Hestia—om Ubuntu te begrijpen, is het belangrijk de werkelijkheid met een nuchtere blik te kunnen bekijken. Slimme lui, die Grieken 😉.
Portret van Vivian Oosterbaan met een rustige uitdrukking, tegen een neutrale grijze achtergrond, in een blouse met slangenprint

Contact opnemen

Laten we eens kennismaken

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Laten we samen ontdekken waar jouw behoeften en ambities liggen. Tijdens een vrijblijvend oriënterend gesprek verkennen we hoe ik jou kan ondersteunen in je persoonlijke of professionele ontwikkeling. Dit gesprek is kosteloos en zonder verplichtingen. Ik kijk ernaar uit om je te inspireren en te begeleiden naar de beste versie van jezelf.

“Het oriënterende gesprek met Vivian gaf me direct nieuwe inzichten en vertrouwen in mijn groeipad.” 


Let op: vanwege de persoonlijke aandacht is het aantal beschikbare plekken voor oriënterende gesprekken beperkt.


Neem gerust contact op en zet de eerste stap naar jouw ontwikkeling!