Vrouwelijk Leiderschap – wie zit daar nu op te wachten?


4 jaar geleden, ik wandel binnen op mijn nieuwe tijdelijke werkplek. Kersvers als jonge ondernemer om ervaring op te doen wat dat dan is, ondernemerschap. Ik word voorgesteld en de eerste vraag die ik krijg is: vrouwelijk leiderschap, wie zit daar nu op te wachten?

Het is een vraag die me al jaren bezighoud, al sinds ik bij Shell ben begonnen, of nog eerder, toen ik op clubniveau begon te schaken. Of ik met de groene of de blauwe stukken wilde spelen en een echte grapjas vroeg dan op het ronde of vierkante bord. Waarna ik naast ze ging staan als ik ze van het bord had weggeveegd, ‘goh, heb je nu van een meisje verloren?’. Grappig genoeg konden de mannen dat dan wel weer waarderen. Maar hier speelde het al; dat vrouwelijke, zitten wij daar wel op te wachten?


“Vrouwen zijn complex en ingewikkeld en een beetje vreemd.

Daar zit ook onze kracht”


Eerlijk, in een schaakpotje zelf denk ik niet dat het uitmaakt of de spelers mannen of vrouwen of gemengd zijn. Het voegt niet veel toe, afgezien misschien van wel een veel aangenamere groepsdynamiek. Op de werk daarentegen, zo durf ik te beweren, zit iedereen op vrouwelijk leiderschap te wachten. Ook de stoere mannen en ook de werkvloer. Zelfs de hiërarchische topmanagers zitten er op te wachten, al weten ze nog niet precies hoe. Al eens geschaakt zonder dame? Het is duidelijk dat de aanwezigheid van vrouwen een werkgever verandert van ‘wel aardig’ naar een geweldige werkgever.


Vrouwelijk verschil

Vrouwen hebben namelijk iets wat mannen niet hebben. Dat begint al met de XX chromosomen, deze zijn niet voor niks XX gelabeld. Want vrouwen zijn complex en ingewikkeld en een beetje vreemd. Daar zit ook onze kracht. Die complexiteit heeft mede zijn oorzaak in het vrouwenbrein, welke veel meer connecties heeft. Het brein is kleiner maar wel effectiever. En dat merk je in de manier waarop vrouwen professioneel zich neerzetten.

 

Authenticiteit      – vrouwen kunnen zich beter aanpassen terwijl ze volkomen authentiek blijven. Dit zorgt ervoor dat vrouwen in staat zijn om

sneller te schakelen en vanuit een breder perspectief kijken.

Houding & status   – nuchter, minder narcistisch. Een kalme, ingetogen benadering, soberheid en groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Emoties           – kwetsbaar durven op te stellen. Ze zijn kwetsbaar (veel mannen overigens ook), maar bij een vrouw wordt het algemeen meer

geaccepteerd.

Duurzame impact  – vrouwen zijn geneigd om doelen te stellen op het gebied van impact hebben en van betekenis zijn. Veel minder op status of

groot-groter-grootst.

 

Om maar wat punten te noemen. Er zijn er nog veel meer, waarvan de meeste zitten in de details die we wetenschappelijk nog niet onderzocht hebben. Wat we wel onderzocht hebben is dat het vrouwenbrein anders is en anders werkt, en dat gemengde teams het meest succesvol zijn. En dat betekent dat er behoefte is aan vrouwelijk leiderschap. Op elk niveau, in elk bedrijf of non-profit.

 


Ben jij je bewust dat “het bedrijfsleven” op jou zit te wachten en wil jij weten hoe jij jouw leiderschap nog beter kunt inzetten? Vul de contactgegevens in en ik neem contact met je op. Het verplicht je tot niets en ik denk graag met je mee. 


Delen