Boosheid. Lastig hoor. Voor wie eigenlijk?
18 november 2021
Alfa man. Liever wel
8 februari 2022

To not do lijst

To do or not to do?

Ik zou je graag even mee willen nemen naar een gesprek met een klant afgelopen week. Ze zit vol goede voornemens, zo vertelt ze me enthousiast over de 5 kilo die ze gaat afvallen voor de zomer, en hoe ze stappen gaat maken op haar werk. Ze wil graag nog een stap verder promotie maken, vorig jaar is dat niet gelukt, maar dit jaar gaat ze vlammen! Ze is al bezig met een strategisch plan op te zetten, ze heeft er speciaal de maandagavonden voor ingezet. En ze gaat een cursus volgen om beter met haar puberkinderen om te gaan, ze heeft een hele mooie cursus online op het oog met zeer bruikbare tips en toepassingen. Ze voelt zich goed, helemaal up en running.

Ik ken mijn klant. ‘Enne.. hoe gaat het nu echt met je?’ Ik peil het voorzichtig, niet helemaal zeker wat voor antwoord ik ga krijgen. Ze kijkt me inderdaad even aan met een blik dat ze deze vraag echt niet waardeert, maar dan zie ik de blik in haar ogen veranderen. Ze blijft een tijdje stil en er volgt gelaten een zucht. ‘Pff.. nou, ik ben als de dood dat ik toch weer ga falen. Maar opgeven is geen optie, ik moet door voor de kinderen en mijn team, dus zet ik vol goede moed in. Dat is het beste, toch?’

Hoe fijn dat dat niet waar is.

Herkenbaar

Het is heel herkenbaar. Zo weet ik bijvoorbeeld van mezelf dat ik mezelf echt niet leuk vind als ik iets simpels niet voor elkaar krijg. Zoals op gewicht blijven. Het helpt niet dat mijn saboteur me dan ook gewoon heel hard gaat zitten uitlachen en met teksten begint te gooien als: ‘jeetje, zelfs dat doe je fout. Zie je wel, die collega die zo lelijk tegen je deed? Hij heeft gewoon gelijk’. Mijn saboteur geniet ervan als mijn kwetsbare ik weer eens met haar mond vol tanden voor de spiegel sta.

Gelukkig weet ik tegenwoordig dat het niet alleen verklaarbaar is dat het niet lukt, mijn vriendin en ik blijken ook bij lange na niet de enige. Het heeft er alle schijn van dat dit een van de nieuwetijdsziektes is. Wat er gebeurt is dat je bij een te hoge snelheid van leven, je nog eens wat extra verwachtingen aan jezelf erop gooit. Te veel te doen, betekent nog sneller falen, op meerdere fronten. De saboteur juicht: nog meer wat je niet hebt gehaald, yes!! Dus het voornemen om in januari af te gaan vallen en voor de promotie te gaan en de cursus te volgen klinkt fantastisch, maar wat mijn vriendin effectief doet is dat ze bij voorbaat al de kans bijzonder klein maakt om het te gaan halen. Als de focus op 1 vlak onderuit gaat, groeit de saboteur en poef poef, één voor één gaan daar haar andere voornemens ook onderuit.

Het mooie is, dat dit goed nieuws is.. Het betekent namelijk dat het dus wel mogelijk is, om verandering gedaan te krijgen, ongeacht hoeveel saboteurs er op je schouders zitten. Mits je de juiste mindset hebt, en dat is focus. Het gouden advies om te winnen is in dit geval om eerst eens je to do not lijst aan te vullen, voor er weer wat op de to do lijst komt.

Ik bespreek het met mijn vriendin. Samen lopen we haar dagelijkse bezigheden door en kijken wat er nog extra op de not to do lijst gezet kan worden.. Eerlijk is eerlijk, heel doortastend besluit ze met 8 taken te stoppen in het nieuwe jaar. Het voelt prima dus we gaan we gelijk door en zetten we een plan op waarin elke maand maximaal één thema aan wordt gepakt, en al het andere niet. Ze voelt zelf dat dit plan veel realistischer is en het straalt van haar gezicht, en ik krijg dan ook een mega-warme knuffel als afscheid.

Aangemoedigd door haar, ben ik zelf thuis mijn to-do lijstje ook maar weer eens langsgelopen. Shit, daar zijn onbewust toch best wel weer veel activiteiten op geslopen.. Laat ik als eerste maar eens stoppen met het idee dat ik elke dag moet werken. Mijn saboteur is het niet met me eens, die loopt me na al de hele dag in het oor te blazen: ‘jij maakt je er ook gemakkelijk vanaf!’ Top. Ik ben duidelijk op de goede weg.

Geniet van het niet doen. Samen op naar de zomer in 2022, het meest geweldige jaar tot nu toe

Vivian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *