Daar viel ik dan bijna als krachtige vrouw

Zet me ergens op de wereld neer en ik vermaak er me prima. Als kind al had ik naast een echte meisjeskant ook wat met de jongensachtige aanpak: cowboy verhalen lezend, analytisch aangelegd en goed in schaken, boompje klimmen, peertjes jattende en de boer eruit lopend.. Dus toen ik de eerste vrouw was die op een boorplatform in de Nederlands offshore ging werken, was ik ook vol vertrouwen klaar voor het avontuur. Natuurlijk hielp mijn stoere houding en “ik ben gewoon één van de guys” mentaliteit, wel vond ik het soms lastig dat ik continu de spotlight op me had. Het werk, dat vond ik geweldig, dus ging ik me gedragen op een manier waarvan ik dacht dat men het verwachtte.

En dat bleek geen goede beslissing.

Mijn carrière verliep prima. Maar was dit het dan? Bah, hoe goed ik me ook staande wist te houden voor de buitenwereld, ik begreep steeds minder waarom ik hier ook alweer mee bezig was, tot ik me op een gegeven moment echt nergens meer trots over voelde. De energie was op, ik “deed maar wat” en zonder erg verloor ik ook mijn humor. Ik wilde weg uit mijn job, weg van mijn collega’s. Terug naar m’n drive!

Wat heerlijk, leiding nemen ging weer natuurlijk!

Een job in de luwte gaf me even de broodnodige adempauze, langzamerhand voelde ik de energie weer opbouwen. Heerlijk.. En er begon me iets op te vallen. Te ver buiten mijn comfortzone, sloeg mijn interne kompas op tilt en verviel ik in oude patronen. Als ik acties deed vanuit wat ik zelf belangrijk vond, dan was er ook flow. Steeds sterker wordende flow. Jeetje, wat voelde dat lekker.

Sindsdien ben ik geheel gericht gaan leven en werken vanuit de comfortzone. In het begin nog best een uitdaging, ik had duidelijk veel te leren. Een tijdlang heb ik volop geïnvesteerd in goede coaching, en volgde wetenschappelijk onderzoek en opinies. Mijn sterke kanten bleken weer ontzettend bruikbaar, ook in de omgeving waar ik zat… Hoe meer ik ontdekte over mijn comfortzone, hoe natuurlijker leiding nemen bleek te gaan.

“De kunst is je comfortzone niet te verlaten, maar effectief te vergroten. Zodat je je overal prettig en veilig voelt”

Strategie

Deze strategie ben ik behalve bij mezelf ook gaan uitproberen bij mijn teams. Mannelijke én vrouwelijke aanpak. Daadkrachtig én kwetsbaar. Ik begon mijn intuïtie weer te gebruiken en juist die zakelijk in te zetten. Het resultaat was nog veel geweldiger dan ik ooit had durven dromen.. er kwam weer een lach door de gang, er ontstonden samenwerkingen die uniek waren in het bedrijf, het afleveren van (bedrijfs)resultaat ging simpeler, en zelfs tijdens de meest zware periode tijdens een grote reorganisatie was er ruimte voor verdriet én humor. En zelfs in lastige tijden stond ik weer volop sterk en vol vertrouwen.

Succesvol en vol energie

In 2017 is het de basis mogen worden van mijn eigen bedrijf, als coach en trainer van (vrouwelijke) professionals in een stoere wereld, hoe mooi is dat. Ik leef nu elke dag mijn droombaan, door deze personen te laten ontdekken hoe te werken en leiding te geven op de manier die voor hun het best werkt: hun eigen stijl. Altijd heel natuurlijk en vol energie.

Meer informatie over Vivian

Ik ben moeder van 2 dochters en geniet ervan om tijd hebben voor mijn gezin. Zij leven in een snellere wereld dan ik en ik wil ze meegeven dat ze helemaal goed zijn zoals ze zijn: creatief, vindingrijk en heel. In wat voor situatie ze zich ook bevinden.

Tot mijn 24ste had ik geen idee wat ik wilde worden, tot ik een foldertje tegenkwam van de offshore HTS. Dat was het! Ik wist toen al, soms komt er zomaar een match op je pad. Dat bleek jaren later ook te kloppen met coaching.

Ik ben dol op oude verhalen en mythes, wetenschap en weetjes. Wat dat betreft kom ik tijd te kort om alles te lezen, er staat nog zeker een meter leesvoer te wachten in de kast.

Mijn toppunt van ontspanning is een siesta. Zeker buiten op een warme dag.. lekker met de voeten in het gras en de (camping)geluiden op de achtergrond. Of in de trein. Of diep onder de dekens als het buiten zo koud is. Of op het waterbed in het saunacomplex. Ik slaap echt overal.

Ik praat tegen bomen. En katten. En autos. Gelukkig verwacht ik niet dat ze terug praten 😉

pijl naar rechts

Ben jij toe aan een nieuwe ervaring?

pijl naar links
logo isduurzaam

“Vivian is een ervaren professional die weet hoe het is om in een mannenbolwerk carrière te maken. Vanuit die ervaring weet ze de belangrijke vragen te stellen en te reflecteren. Dat doet ze met passie en pit en op de juiste momenten met warme empathie.”

Jolein Baidenmann
Oprichter & eigenaar IsDuurzaam