Een snufje verleiding
11 maart 2017
Brief aan een vriendin
16 september 2017

Geluk is (absoluut geen) gelul

Geluk wordt teveel nagestreefd, alsof we allemaal prinsen en prinsessen willen zijn. Een kansloze missie want geluk valt niet uit potjes te halen, het leven is gewoon af en toe gewoon waardeloos (dus accepteer dat maar). Stop met nastreven, tanden in het leven en gaan, dan is er een klein kansje dat geluk gewoon komt aanwaaien. Tja, het is ook een zienswijze, maar niet de mijne.

Zeker weten dat je geluk naar je toe kunt halen. Misschien wat onwennig maar zeker niet onmogelijk, het enige wat je nodig hebt is een klein beetje lef en een snufje meer geduld. Zo wordt geluk omschreven als “tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden”. Huidige omstandigheden.. Neem rustig even de tijd om dit nog eens te laten bezinken, hier zit een belangrijke clou. Hoezo accepteren? De zon schijnt voortdurend, en als ie niet schijnt, tekenen we hem er toch gewoon bij op facebook :-). Want als het al die anderen lukt, dan wil JIJ toch niet de uitzondering zijn.
 
Ontwijken
Hoe vaak zijn we vooral bezig met het ontwijken van wat niet fijn is. Er is zoveel moois in ons leven om ons bezig te houden, waarom focussen op nare dingen? Dat is toch voor watjes.. Dus negeren we gevoelens zoals verdriet, angst, boosheid. Oké, het zijn onaangename bastards die je behoorlijk kunnen treffen, hard en raak. Helemaal tot in de tenen. En toch!! zijn ze cruciaal voor ons geluksgevoel. Het zijn juist deze verborgen bronnen die langdurig geluk brengen. Loop eventjes met me mee.. Door angst te overwinnen, ontstaat trots (over een heerlijk gevoel gesproken). Als je verdrietig bent, is je eerste neiging dit met iemand te delen, je zoekt echte verbinding.. en zoals verdriet mensen verbindt, zorgt bijv. ziekte voor verdraagzaamheid, geduldigheid, allemaal vormen waarmee je blij van wordt van je leefomstandigheden, ook als die niet ideaal zijn. Goed geuite boosheid doet je voor jezelf (en anderen?) opstaan. En dit zijn nog maar voorbeelden.
Tegelijkertijd kan dit ontwijkgedrag ook best wel eens zijn waardoor geluk zo ongrijpbaar lijkt. Want stel nou, je bent uitermate succesvol in het zorgen voor het ontbreken van onaangename gevoelens. Dan nog kun je je afvragen hoe lang de werking hiervan is. Je onbewuste heeft het nare gevoel namelijk al opgeslagen.. of je dat nu leuk vindt of niet. En ongenadig komt de kater met volle sterkte terug, wat je weer weg wilt stoppen, et voila, er ontstaat een onzichtbare maar moeilijk te doorbreken vicieuze cirkel. Vluchten in werk, verslaafd zijn aan social media, overeten, nog harder werken, harder proberen, harder lachen… Wie herkent zich er niet in? Het is niet verbazingwekkend dat het leven dan ook vaak als vermoeiend ervaren wordt. Je vraagt je af en toe af of geluk iets uit sprookjes is.
Kies bewust 
Geluk bestaat. Gebruik de omstandigheden. Als emoties diepgang krijgen, kunnen ze je soms zomaar naar prachtige ervaringen leiden, denk aan de energie van hoop, de warmte van liefde. En ook aan de kracht van boosheid, het verbindende van verdriet of de inspiratie van verveling. Bruisende energie vloeit hieruit: synergie, expertise, drive en zin om jezelf verder te ontwikkelen.
Mocht je dit allemaal wat te soft zijn? Get over it, want dit is nu net hoe je succesvolle mensen en winnende teams maakt.
Wat is jouw sterkste emotie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *