Magie direct onder je neus
22 april 2019
To not do lijst
8 februari 2021

De illusie van “even een rustig momentje”

Waarom houden we ons toch zo druk? Het blijft me fascineren.. Bijna collectief verlangen we naar wat meer rust, even geen mobiel, de computer een dag uit. En toch doen we het niet. Dat het niet alleen voor mij moeilijk is, dat blijkt wel uit de onmogelijke hoeveelheid Instagramberichten, het aantal schermkijkende mensen op een terras, de WhatsAppende automobilist..

Er is wel een theorie, loop even mee. Stel, op een mooie dag beslis je ‘s ochtend dat je ’s middags nu eens wel even een momentje voor jezelf neemt en naar dat leuke terrasje aan het water gaat waar je normaal zo hard voorbij rijdt. In je gedachten zie je het al helemaal voor je: genieten van het zonnetje, koel drankje met schijfje citroen indoen, wat medemensen observeren. Voelen, proeven, kijken. En verder vooral niets.. even heerlijk weg van het drukke dagelijkse moeten. Je kan niet wachten.

Dat heerlijke gevoel van rust

Bijna onverwacht lukt het je, je hebt zelfs een half uur. Vol voorpret ga je gaat zitten, onder de parasol of juist daar waar je de warmte kan voelen, bestelt het oh zo aantrekkelijke drankje waar je zo naar verlangde, kijkt eens om je heen en ervaart de rust. Heaven itself.. Voor sommigen stopt het hier waarschijnlijk, maar misschien begint er bij jou na een paar minuutjes ook een gevoel in de buik. Lijkt een beetje onrustig, alsof je wat vergeten bent. Alsof er nog wat moest gebeuren. Misschien hadden ze toch nog vragen over dat project, even de app checken. Gelukkig, niets. En toch.. kijk de anderen eens kijken, jij hebt niets ontvangen. Zij hebben vast een goed ontwikkeld sociaal leven.. had jij niet net ruzie met Marian gemaakt? En dat gezeur van die buurman over dat hek. Neem maar snel een slok, en doe ook maar wat lekkers erbij want nu begint de knop zich ook al te laten voelen. De gedachten in je hoofd schieten heen en weer nu ze de vrijheid krijgen, wat zou je vanavond willen eten? Shit, je zou nog de kapotte tv regelen. En je hebt je moeder ook al lang niet gebeld.. wat ben je eigenlijk een vervelend mens. Tuurlijk zit jij hier op het terras een beetje de leuke dame uit te hangen die zo nodig aan rust toe is, je had ook dat boek kunnen halen dus misschien kun je nu alvast kijken of die broek voor je zoon nog steeds in de aanbieding is..

Terwijl jij je welverdiende rust neemt, gaat de onrust in je een feestje bouwen. Het ziet de kans om ook eens mee te mogen doen; wat een mooi moment zo hier in het zonnetje! Normaliter is er natuurlijk altijd wel iets anders wat toevallig even net belangrijker is, maar nu, voelen, proeven, kijken.. moet je mij eens voelen! Stilte in je hoofd? Dat is een geweldige dansvloer.. en de gedachten schieten van hot naar her, niet geleid maar volop aanwezig. Vervelende, zeurende, kleinerende, frustrerende gedachten.. anders had je ze niet hoeven onderdrukken. En hoe harder onderdrukt ze zijn geworden, hoe groter het feestje. Sta ze toe om hun feestje te vieren en ze verdwijnen, maar je hebt maar een kwartiertje..

Wat een kl*te plek daar in die zon! Niks geen stilte, het is alsof er een legertje vervelende zeurpieten in je oor staat te schreeuwen en op je buik staat te springen. ♪Who ho ho who let the dogs out♪. Kom op zeg, er is wel wat beters te doen. Hallo lief schermpje, leid me af.

Ik ben wel hardleers genoeg dat ik hier regelmatig in getrapt ben, en soms nog wel.Misschien heb jij andere ervaringen?

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × twee =