Wat vindt een werknemer echt aantrekkelijk?
28 juli 2018
Op naar een geweldig jaar..
12 januari 2019

Dat heb ik volgend jaar geweldig aangepakt.

 

“♪ and so this is x-mas.. and what have you done? ♪”


Waar ik vroeger nog aan het einde van mijn geld een stuk maand overhad, kom ik nu aan het einde van mijn wensen vaak nog een stuk jaar tekort! Er is ook gewoon zoveel te doen, leuke en minder leuke dagelijkse beslommeringen.. Helaas heeft het wel tot gevolg dat ik ook wel spijt ervaar aan het einde van een periode dat ik mijn focus niet anders heb gelegd. Zeker als het er over gaat dat ik me heb laten leiden door de waan van de dag, waar het tegenwoordig ontzettend lastig is om uit te ontsnappen. Het leven gaat op volle snelheid door. Toch, hoe tegenstrijdig het ook lijkt, tegenwoordig versnel ik door af en toe heel bewust te vertragen. Het werkt.

Reflecteren door vooruitkijken
Hoe waardevol zou het zijn, als we nu al een blik vooruit kon werpen naar wat we dit jaar (op het werk) allemaal gaan tegenkomen. Wat zou je dan nu direct aan het begin van het jaar al anders doen, of zou je alles laten zoals het was? Het einde van het jaar, zo tussen de kerstlunches en de vooruitblikken met het team door, leent zich bij uitstek om ook zelf professioneel te reflecteren, én om vooruit te kijken. En deze dan te vangen in een brief die je vandaag nog aan je toekomstige zelf kunt schrijven. Hieronder vind je er drie goede redenen.

 1. Schrijven doet wat met je.. echt ouderwets schrijven met pen en papier. Aandacht voor het gevoel van het vasthouden van de pen geeft direct een hele andere flow dan het kijken naar een scherm, of er enkel over nadenken. Het zorgt ervoor dat je automatisch vertraagt, waardoor je die waardevolle diepte in kunt gaan die in het dagelijks leven nog wel eens verloren gaat. Wat was ook alweer je droom toen je aan deze baan begon?
 2. Behalve ons brein, is er een heel scala aan informatie beschikbaar in ons lichaam. Het kan voor je baan een enorme toegevoegde waarde zijn hier professioneel gebruik van te maken, zeker(!) als je werkt in een cultuur waarin men niet gewoon is om bijvoorbeeld intuïtie of gevoelens mee te nemen. Goed gevoelens lezen is een vaardigheid en vraagt om gebruik van het trage verstand. Door ze op papier te zetten in een veilige setting, laten gevoelens zich niet alleen veel beter beheersen, ze geven ook waardevolle informatie over het te volgen pad. Het gebeurt wel dat de pen als vanzelf ons eigen verhaal gaat schrijven. Dit terug lezen kan tot verrassend bruikbare inzichten leiden.
 3. Focus komt niet “on the fly”. Alles wat je creëert, creëer je twee keer. De eerste keer gebeurt altijd in je hoofd, pas dan kun je het daadwerkelijk gaan uitvoeren. Hoe realistischer het eerste beeld is, des te meer ervaren we de uitvoering als makkelijker en het resultaat positiever. Het mooie van moeder natuur is dat ze geen onderscheid maakt of het daadwerkelijk gebeurt of zich enkel in de hersenen afspeelt. Dus ga ervoor om heerlijk vanuit de meest comfortabele stoel in alle veiligheid en geborgenheid beslissingen te nemen. Dit is ook waarom het zinvol is de brief vooruit te schrijven; het zorgt voor meer focus, minder stress, een sterker immuunsysteem en vergroot de kans op echt resultaat behoorlijk.

 

“Your life is a result of the choices you make.. if you don’t like your life, it is time to start making better choices”

 

Gun jezelf het allerbeste
Hoe comfortabeler je je voelt, hoe preciezer je weet waar jij voldoening uit krijgt en wat voor jou persoonlijk belangrijk is. Weten welke keuzes je moet maken om je goed bij te voelen maakt het nemen van de keuzes duidelijker, en het leven gezonder en meer de moeite waard. Gun jezelf het allerbeste. Een goede uitdaging voelt vooral leuk, en mag ook best wat eng voelen zolang dit maar niet de overhand heeft. Focus op het resultaat wat je wilt hebben, je hebt er niets aan als je jezelf voorbij loopt.

Hoe te beginnen
Vragen die je hierbij zouden kunnen helpen kun je hieronder vinden

 • Waar droomde je van toen je aan je eerste echte baan begon? En waar ben je nu?
 • Welke lessen van dit jaar wil je volgend jaar zeker niet nog een keer tegenkomen?
 • Wat vind jij belangrijke relaties om je heen? Wie ga je inzetten om je te helpen?
 • Welk gedrag van jezelf heeft je dit jaar niet geholpen?
 • Veranderingen en resultaten die je wilt hebben bereikt
 • Waar je trots op zou zijn om voor het bedrijf bereikt te hebben
 • Waar je zelf trots op zou zijn om bereikt te hebben
 • Wat wil je geprobeerd hebben (en waar mag je dus op falen?)
 • Wat wil je zeker niet hoeven doorschuiven naar 2020 (en dan door en door tot je 88 bent)?
 • Wat is er dat je nu kunt doen, maar nog niet doet? Wat heb je daarvoor nodig?
 • Als je dit zou bereiken, is het dan jouw beste jaar ooit? Misschien wil je je hier nog wel een stuk extra in uitdagen.. zet er een mooie fles champagne op!

Doe de brief in een envelop en schrijf je naam erop, plus de datum dat deze geopend mag worden. Plan deze datum in je agenda en plaats de brief op een mooie plek of berg het op in een la.

Ik wens je in 2019 het meest succesvolle jaar tot nu toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *