Wie vult vandaag jouw verhaal in?
21 juni 2018
De vakantie komt eraan. Stress of voorpret?
8 juli 2018

“Authenticiteit is een buzzword”

Een snapshot uit een heerlijk nuchter gesprek met Jan:
Leuk hoor, “al dat jezelf zijn” en “volg je eigen hart”, maar ik vind het maar theoretisch gelul. Weer een leuk buzzwoord, uit de serie geef het volk brood en spelen. Je zou de bedenkers voor de grap eens tussen mijn collega’s moeten zetten. Dan leren ze dat vanzelf wel weer af.

Jan slaat de spijker op de kop en hij is lange na niet de enige die dat zo ervaart. Het kan ontzettend lastig kan zijn om jezelf trouw te zijn in een groep, wanneer je je structureel niet veilig voelt en op een gegeven moment de moed verliest. Het valt niet mee om te kiezen voor authenticiteit, want het is riskant om je ware ik aan de wereld te laten zien. Toch is aanpassen ook geen optie, want dat gaat je op de langere termijn pijn doen. Tja. Mooi dilemma. Herkenbaar? En dan?

Even terug naar Jan. Hij weet wat hij wil, en één van zijn belangrijke items is dat een groene werkomgeving. De rest van zijn team houdt daar absoluut niet van. Nu wil hij graag het hele kantoor vol gaan zetten met planten om authentiek te zijn, het is een steeds weer terugkerend punt van grote irritatie aan beide kanten. In dit geval kan het handig zijn om voor het compromis te gaan en het bij één plant op het eigen bureau te houden. Het lijkt bijna een open deur, en toch zie ik regelmatig dat men het idee heeft dat authentiek zijn een status is die maar 2 standen heeft; aan of uit.

Authenticiteit is afhankelijk van de keuzes die je elke dag weer maakt. Het gaat over beslissingen (durven) nemen die jou ondersteunen in wat belangrijk voor je is, niet over anderen overtuigen en overweldigen. Authenticiteit is trouw aan jezelf zijn, en kan daarom juist heel goed in kleine acties, of de ene dag wat meer dan de andere. Jij bepaalt. In het geval van Jan bijvoorbeeld kon hij op de voetbalclub helemaal los gaan met de kleine vergaderzaal, die hem zelfs de bijnaam JungleJan heeft opgeleverd. En op het werk één plantje, waarmee hij misschien nog wel meer effect heeft. Beide keren is hij trouw aan zichzelf gebleven, met afhankelijk van zijn omgeving een heel ander resultaat.

Waar kun je op letten
Mocht je het lastig vinden of worstelt je team ermee, dan kan het volgende je ondersteuning bieden:
Authentiek betekent verschillend én hetzelfde zijn, het gaat om jou en hoe je dit neerzet in je (werk)omgeving. Als het verschil erg groot is, is het de kunst is om naar de gemeenschappelijke interesses te kijken. Ook dat is authentiek.
• Wees nieuwsgierig. Iedereen verbindt zich graag met warme, ongekunstelde, geïnteresseerde mensen. Authentiek zijn vraagt er niet alleen om naar je eigen “why” te kijken, maar ook naar die van de andere medespelers.
• Het lichaam voelt verschil tussen “dit is goed” en “dit is niet goed”. Elk lichaam heeft zijn eigen natuurlijke uiting, soms kun je in je vingers voelen, in je onderbuik of achter je ogen.. hoe beter je het kent, hoe makkelijker het wordt om beslissingen te nemen. Leer het kennen.
• Probeer uit en hou in de gaten wat het doet met je gevoel van veiligheid, en met je gevoel van trots. Wees flexibel, iedere keer opnieuw kun je de keuze maken, dus ga kijken wat het resultaat is als je sterk inzet, en wat als je een nuance gebruikt? Wat is voor jezelf het minimale, de ondergrens? En waar voelt het voor jou echt onveilig?
• Respectvol provoceren mag. Af en toe is er niets zo effectief als even je authentieke poot stijf te houden en je omgeving dit ook te laten merken. Af en toe.
• Als je merkt dat je (onbewust) iets helemaal hebt afgeleerd en daar ongelukkig van wordt, stel jezelf de volgende vraag: hoe kan ik dit in de allerlichtste vorm toch kan gaan inzetten?
• Wees nieuwsgierig. Alternatieve oplossingen vragen er niet alleen om naar je eigen “why” te kijken, maar ook naar die van de andere medespelers.
• Helpt dit allemaal nog niet, ga eens met iemand sparren die je vertrouwt. Want echt, het leven is te mooi om jezelf zo tekort te doen.

Authenticiteit is belangrijk
Buzzword of niet, authenticiteit is belangrijk. Hoe lastig ook, het is ook één van de voorwaarden om gelukkig te kunnen zijn, en ook een bedrijf vaart wel bij teamleden die zich onderling met respect kunnen verwoorden en elkaar aanvullen door verschillen. Met mijn voorkeur voor de wetenschappelijke kant zal ik niet gaan doordrammen dat het zelfs een natuurwet is ter behoud van voortbestaan ;-)..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 5 =