is jouw “even een rustig momentje” ook vaak een teleurstelling?
8 juni 2021
Een snufje verleiding
8 november 2021

Authenticiteit op het werk

Authenticiteit wordt hoog gewaardeerd: we vertrouwen nu eenmaal geen mensen die overkomen als fake en onecht. Ze zijn in hoge mate onveilig voor ons, dit soort mensen willen we ontwijken. Toch is het op het werk niet handig zomaar altijd jezelf te zijn. Authenticiteit op het werk gaat erom hoe je jezelf kunt zijn – op een professionele manier, met respect voor anderen.

Vaak beoordelen we een persoon’s authenticiteit op zijn passie en commitment om op te staan voor hun mening. Natuurlijk is authentiek zijn staan voor waar je in gelooft en de jouw waarheid vertellen zoals jij die ziet. Toch is het meer.

Want ga maar na in je eigen omgeving, ook iemand die niet authentiek is, is in staat om te zeggen waar ze echt in geloven. Ik heb een collega gehad die het vertrouwen helemaal in mij verloren had, omdat ik de ene dag met passie een stelling verdedigde en de dag erna er zelf niet meer achterstond. Ze had gelijk.

Vanuit de psychologie geldt dat authentiek zijn heeft te maken met het karakter. Er zijn een aantal kenmerken die authentieke mensen met elkaar gemeen hebben:
• Ze hebben een realistische kijk op zaken
• Ze accepteren hoe ze zelf zijn én hoe anderen zijn
• Zijn bedachtzaam en voelen zich niet snel aangevallen
• Bezitten een niet-agressieve vorm van humor
• Zijn in staat om hun gevoelens duidelijk en openlijk te verwoorden
• Staan open om te leren
• Begrijpen hun eigen motieven

De kracht van authenticiteit is dat je met waardigheid voor je eigen (levens)visie kunt staan én dat anderen daarop kunnen vertrouwen. Zo kun je mensen inspireren op een manier waarbij ze zich veilig voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *