Athena – de strategische godin

Athena

Haar agenda ligt open voor haar. Ze begint de dag met even een momentje voor haarzelf, waarin ze in gedachten en stilte de dag alvast doorloopt. Voor vandaag staan er twee meetings met de directie en 1 werkbezoek. Ook is er een overleg met PO&O.

Als manager van de technische afdeling heeft ze een sterk team om zich heen, zij focust op het overzicht en de uitvoering geeft ze met vertrouwen aan haar talentvolle team. Ze staat op, en tuurt uit het raam. Vandaag wordt van haar een belangrijke beslissing verwacht, ze heeft hier de laatste dagen hard over na gedacht. Ze weet welke kant ze op wil, en kijkt uit naar het goede resultaat dat dat gaat brengen, even droomt ze weg. Wat heeft ze toch mooi werk! Ze is dankbaar dat ze deze afdeling mag leiden, misschien volgend jaar wel het hele bedrijf. Tegelijkertijd ziet ze ook de kant die niet perse fijn is, want hoewel dit in het algemeen belang de beste oplossing is, geeft het voor een van haar teams extra werk. Ze schudt de gedachten van haar af, ze heeft alles al in ogenschouw genomen en bovendien, haar eerste overlegpartner komt net binnen gelopen. Ze kent hem goed. De charmante edoch ook dominante salesmanager waarbij ze al haar aandacht hard nodig zal hebben. Gelukkig kan ze rekenen op wederzijds respect. De dag is begonnen.

De topvrouw

Herken je dit? Athena is een van de zes Griekse Godinnen die symbool staan voor vrouwelijk leiderschap in onze moderne wereld. Een groep godinnen die onderdeel zijn van elke vrouw met oneindig veel combinatiemogelijkheden. Elke vrouw heeft dan ook een eigen stijl. Hoe meer godinnen er aangeroepen kunnen worden, hoe effectiever die stijl zal zijn, waardoor ze elke situatie aankan.

Athena staat symbool voor de vrouw die zich thuis voelt in het leiding geven aan teams. Zij heeft hier haar eigen manier voor, anders dan de mannen (met wie ze overigens graag werkt). Strategisch ziet ze veel, ook als het gaat om projecten of nieuwe plannen. Daarbij weet ze veel van de mensen met wie ze werkt, wie waar goed in is en wat hun driveveren zijn. Bovendien kent ze zichzelf goed. Ze is niet bang om beslissingen te nemen, hoewel ze dat best eens lastig vind omdat ze ook wel ziet dat dit soms offers vraagt en een negatieve impact op (een aantal) individuen kan hebben. Haar stijl is focus op de win-win en ze is dol op zichzelf ontwikkelen op allerlei vlakken.

De aanwezigheid van Athena in jouw baan

Athena vindt je vaak terug in een stoere, mannelijke cultuur, of dit nu gaat om de top van haar eigen bedrijf is of bijvoorbeeld politie, advocatuur of de zakelijke wereld. Daar zijn van nature weinig vrouwelijke rolmodellen, waardoor ze veel zelf heeft moeten uitvinden en er veel regels zijn waar ze zich bewust of onbewust teveel aan aanpast. Haar grootste valkuil is dat ze zichzelf tijdelijk als “one of the guys” gaat zien, waardoor ze sommige van haar waardevolle vrouwelijke talenten minimaal zal gebruiken. Terwijl haar kracht juist zit in het kunnen aanvullen met iets wat er nog niet is. Als zij goed in haar vrouwelijke vel en leiderschapsrol zit, heeft ze dat te bieden, waar het bedrijfsleven om zit te springen.