Gewoontes die verschil maken
20 februari 2018
Wat maakt een leidinggevende nou echt goed?
21 juni 2018

Complimentendag

Trotse buuf

“Mam, jij kunt goed koken!!”
De mooi ingekleurde ster valt direct op vanaf de koelkast, de buurvrouw staat er breed grijnzend naast. Complimentjesdag op school, legt ze me uit. Ah ja, dat is waar ook!
 
Bij ons op school vieren ze liever complimentendag dan vader- en moederdag. Een juf kwam op dit lumineuze idee, omdat de kinderen bij haar in de klas liever zelf wilden kiezen voor wie ze iets gingen knutselen. Het mooie is nog wel, dat er op deze manier een cadeautje is voor iedere ouder, zus, broer. Ongeacht hoeveel dit er zijn, want een complimentje is voor een kind zo gemaakt!
 
En inderdaad, gisterenavond begon mijn dochter te glunderen, “ga allemaal aan tafel zitten, ik heb nog wat!” Er werd zelfs geen friet gegeten voordat ze ze had uitgedeeld (dat zegt wat, bij ons in huis :-)). Ze had voor allemaal “ons talent” op grappige houten onderzetters geschilderd, ‘zodat we van de zomer in het gras kunnen zitten picknicken en dan het glas niet meer omvalt’. Je snapt, wij zijn bij ons thuis dan ook geheel lente-ready.
 

Succesvolle mensen

Nu mag het voor voor mijn dochter elke dag wel nationale complimentendag zijn en dat stemt me vrolijk.. Het is een van de geheimen van succesvolle mensen, die benoemen regelmatig wat goed is aan iemand en bouwen zo een aangename sfeer die iedereen aantrekkelijk vindt. Hoe fijn het ook is om te leven in “gewoon doen”-land, zelfs het meest nuchtere hart maakt toch een klein vreugdesprongetje als het verteld wordt hoe geweldig het is. Dat valt me ook in de praktijk steeds weer op, klanten zijn soms oprecht verbaasd als je laat zien hoe goed ze iets doen, terwijl ze het tegelijkertijd met zoveel passie doen. De drive om altijd voor een team klaar te staan, de koffiebabbel in de ochtend, de knipoog als je je met die lastige klant aan het praten bent. En thuis, hoe heerlijk het is dat je bij thuiskomst een knuffel krijgt.. of dat je altijd zo lekker kookt ;-). Ongeacht hoe onhandig het ook gebracht wordt, blijkt er zelfs een permanent plekje voor complimentjes te zijn gereserveerd in je hersenen. Hierdoor gaan complimenten rustig een heel leven mee. Hoe gaaf is dat!
 
Wat is het leukste compliment dat jij ooit gekregen hebt? En gegeven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *